Jag läste en debattartikel i dagens Borås Tidning (endast i pappersutgåvan) om hur Breiviks attentat i Oslo och på Utöya kan skyllas på underhållningsvåld och det fria ordet på internet, och kände mig tvungen att skriva en replik. Det händer inte ofta. Så här blev texten som jag skickade till tidningen:
Enkla förklaringar som leder fel
Stefan Risenfors söker i BT 3/8 förklaringen till massmordet på Utöya i underhållningsvåld och det fria ordet på internet, snarare än i religiös fanatism, extremism och intolerans. Bilden av det inträffade som ett slumpmässigt vansinnesdåd av en ensam galning lever således uppenbarligen kvar, trots att vi vid det här laget borde veta bättre. Det som hände var inget annat än en ytterst välplanerad och iskallt genomförd attack med det öppna, demokratiska samhället som mål.
Anders Breivik ger med sitt utstuderade förfaringssätt knappast intryck av oförmåga att hålla isär verklighet och fiktion, men alldeles oavsett detta så finns det väldigt lite belägg för att interaktivt underhållningsvåld i form av tv- och datorspel orsakar reellt våld. För varje studie som påvisar en sådan koppling, till förtjusning för media och moralister i allmänhet, finns det en annan som kommer fram till motsatt resultat. Man kan lika gärna argumentera för att underhållningsvåld är ett harmlöst sätt att kanalisera aggressioner. Att dra in underhållningsvåld i debatten när det gäller ett religiöst och politiskt motiverat terrordåd framstår som absurt, och skulle knappast ha hänt om det inte var en kristen person med nordiskt utseende och nordisk bakgrund som utförde det.
När det gäller internet och sociala medier så är det något mer komplext. Nätmobbning är ett stort problem, som förtjänar en egen diskussion istället för att långsökt kopplas till terrordådet. Helt klart underlättar dock nätet när det gäller att hitta personer med liknande intressen och åsikter - även för extremister som Breivik. Det stora deltagandet med de som drabbades av terrordådet och den stora uppslutningen kring demokratiska principer på bloggar och på Twitter visar dock tydligt att även goda krafter samlas och mobiliseras genom de nya medierna. De sociala mediernas roll vid revolterna i exempelvis Egypten är ett annat exempel som Risenfors själv nämner.
Jag är övertygad om att informationen och kommunikationskanalerna på nätet bidrar till ett mer öppet, demokratiskt och jämlikt samhälle snarare än tvärt om. Om du inte håller med så är det bästa du kan göra att träda in, ta plats och stå för det du tror på.
Uppdatering 10/8
Jag läser kontemplera.nu:s intressanta mejlväxlning med Risenfors och ser att dennes debattinlägg visst finns på bt.se.
Läs även andra bloggares åsikter om Breivik, Utöya, Oslo, terror, intolerans, moralpanik
Bra skrivet, fick du något svar från BT?
SvaraRaderaJag reagerade själv på artikeln och kände mig tvungen att kommentera den, skickade dock mina kommentarer direkt till Risenfors. Har lagt upp konversationen på bloggen.
Tack så mycket, min replik publicerades i lördags i papperstidningen. Intressant men lite deprimerande läsning på din blogg, det verkar fortfarande behövas en hel del folkbildning när det gäller spel och "dataspelsvåld".
SvaraRadera