tisdag 22 mars 2011

Klart vi ska slopa tv-licensen

Enligt en undersökning vill var tredje svensk slopa tv-licensen. Något deprimerande är att hela 53% vill ha den kvar. Varför?

Tv-licensen är för det första djupt osolidarisk, när fattiga ensamhushåll får betala lika mycket som rika familjer. Att avgiftsbelägga själva innehavet av tv-sändare kanske var relevant när det endast fanns TV1 och TV2, men idag finns det hundratals andra bruk för tv:n varav många framstår som mer lockande än att glo på SVT. Jag förstår om det inte skulle kännas så kul för er som inte har tv-sändare att vara med och betala, men det är inte så festligt för oss andra heller.

Finansiering via exempelvis skattesedeln skulle också eliminera smitet, och behovet av en fördyrande och osmaklig kontrollapparat där statligt anställda smyger runt husknutarna i jakt på tv-sändare. Dessutom känns det vettigt att verkligen alla är med och betalar för allmän-tv; antingen har vi gemensam finansiering eller så har vi det inte.

Allmän-tv har sin plats, tycker jag numera. Jag är överlag måttlig med tv-tittande, men SVT har skött exempelvis satsningen på hd och webbaserade tjänster tämligen exemplariskt. De lyckas också åtminstone delvis att erbjuda tv-program som kompletterar de kommersiella kanalerna. Därför vill jag inte förespråka att SVT reduceras till reklam- eller betal-tv kanaler. Finansiering via skattesedeln framstår därför som det vettigaste alternativet, ett rättvist sådant som de flesta skulle tjäna på.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

 1. Jag är för licensen men bara för att jag inte vill betala. Radiotjänst får gärna finnas kvar men de måste förbjudas att ringa varje person mer än en gång per år. De ringde mig i oktober där jag sa att jag inte har TV. Sedan ringde de i november igen, och i januari och till min fru i mars. Kontrollanterna som ser genom väggar och genom fönster på fjärde våningen måste också förbjudas. Speciellt han som väntade på en tjej utanför hennes lägenhet i timmar och sen skrek på henne tills hon skrev på.

  SvaraRadera
 2. Min benägenhet att sympatisera med dig beror nu på om du verkligen har en tv eller inte. Att det är obehagligt med kontrollanter som idkar telefon- och skrikterror kan vi dock enas om.

  SvaraRadera
 3. Tv kan nu ses med dator ,mobil och hur kolla det ?
  Nej slopa tv licensen för det ej går att kolla allt.

  SvaraRadera
 4. I Bodströmsamhället är det mesta möjligt, men visst är det bättre att slopa den.

  SvaraRadera
 5. Då är risken att det blir som i TV4-man ger upp när första reklaminslaget börjar

  SvaraRadera
 6. Reklamavbrott har jag mer eller mindre vant mig vid, men jag förespråkar alltså *inte* att SVT ska reklamfinansieras.

  SvaraRadera
 7. Jag byter ny mitt mobilabonemang till kontantkort utan registrering. Hemmatelefonen är hemligt nummer och vi är Nix kunder. Allt detta för att slippa dessa terroriserande misstänkliggörande spioner
  Så bort med eländet fort.

  SvaraRadera