måndag 28 februari 2011

Klass 9A och usla lärare

Idag skrädde man inte på orden när det gällde att beskriva lärarnas "okompetens". Inget ljus kunde skådas när lärarna irrade omkring i mörkret istället för att följa överpedagogernas höjda facklor. Visst förstår jag att GSH var frustrerad över att arbetet i lärarlaget fungerade illa, men kanske borde man ha börjat på den nivån istället för att tåga in direkt i klassrummet och kommentera pedagogernas kroppsspråk? Och visst förstår jag (men kanske ändå inte) att Stavros Louca får snudd på hjärtattack när Jonny inte följer hans förankrade och noggrant utarbetade modell för att förklara ett matematiskt område, men hade det inte varit bättre att ta den diskussionen innan?

På det hela taget var det en ganska unken syn på människor och kunskap som förmedlades i programmet. Lärare är lika lite som elever tomma kärl som utan vidare kan fyllas på med nya kunskaper och insikter, utan individer med egna förkunskaper och med egna föreställningar om hur saker ska gå till väga. Om inte dessa tas hänsyn till så blir det inget bra utfall. Överpedagogernas misslyckade ledarskap när det gäller detta är en lika god illustration över problemen i svensk skola som någon annan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

12 kommentarer:

 1. Ja hjälp. Hade jag ätit hade jag satt i halsen när jag märkte hur Stavros började kritisera Johnny framför eleverna. Kändes inte så rätt och pedagogiskt. Eleverna lär ju inte få något större förtroende för Johnny i framtiden om man gör så där.

  SvaraRadera
 2. Vi verkar onekligen ha samma uppfattning om kvällens program ser jag när jag läser din blogg. Snyggt namn på den, förresten. =)

  SvaraRadera
 3. haha, kunde inte låta bli när jag såg att det fanns... Att inte Stavros eller Gunilla tagit det! :D

  SvaraRadera
 4. Akta så att du inte blir åtalad för varumärkesintrång eller något. De kanske inte tycker att Sverige är stort nog för fler superpedagoger.

  SvaraRadera
 5. Jag har inte sett kvällens avsnitt ännu... Verkar vara värre än vanligt?

  SvaraRadera
 6. Ja, man kan väl säga att botten gick ur.

  SvaraRadera
 7. Så sant det Gunilla förmedlar om den svenska skolan, det är just så det är. Tänk att man 2011 kan gömma sig bakom socialt snack och dölja hur dålig lärare man är. Vilket supergäng som Mikael skolan har fått, vilken chans, det skulle behövas på de flesta skolor!! Vilka superpedagoger Gunilla och Stavros!

  SvaraRadera
 8. Skolan är en komplex och mångfacetterad verksamhet med en oändlig variation bland elever och lärare. Superpedagog eller inte - den som säger sig äga sanningen om hur det ser ut i skolan idag ljuger.

  SvaraRadera
 9. Det skrämmer mig väldigt att läsa alla försvar till dagens pedagogik, och hur lärare arbetar. Att sedan häva ur sig plattityder om att man skall behandla alla studenter för de individer de är med sina förutsättningar. Det är en övermäktig uppgift. Bättre att bete sig på ett korrekt sätt som passar så många som möjligt. Alltså korrekt. Rörande pedagogiken: Definitionen av en idiot är den som fortsätter att tro på processen om resultatet är dåligt.

  SvaraRadera
 10. Det vore intressant att höra hur denna "dagens pedagogik" ser ut, och reda ut vad detta förträffliga "korrekta sätt" innebär. Det som fungerar i en skola eller klass kan misslyckas totalt på en annan.

  Att sedan hitta ett sätt att undervisa som "passar de flesta" och nöja sig med det låter som ett förträffligt sätt att lämna elever som har funktionsnedsättningar eller kommer från studieovana miljöer i sticket. Stavros och GSH skulle knappast hålla med dig.

  SvaraRadera
 11. Dessa 1% - alltså de 4 timmar som sänds av de filmade 400 - får mig att undra hur de resonerat på SVT. Jag var där. Jag jobbar på skolan och jag känner inte riktigt igen mig om man säger som så. Fast det blir ju onekligen underhållande när de släpper loss Gunilla och Stavros utan återhållsamhet...

  Tre avsnitt kvar - sen kan vi börja diskutera vad som sänts på riktigt...

  Allt gott - Patrik Ekelöf, Mikaelskolan Örebro
  klass9apatrik@gmail.com

  SvaraRadera
 12. Att de har skruvat till det som sänds både ett och två varv är något jag utgår kallt ifrån, och det är naturligtvis högintressant att få perspektiv på saken från er som arbetar där. Kul att du har fått ut underhållning av serien i alla fall, jag vet inte om jag kan säga detsamma. Men fortsätta titta kommer jag att göra.

  SvaraRadera