torsdag 6 januari 2011

Liberalt nej till platt skatt

Alliansfritt Sverige raljerar över LUF Storstockholms manifestation för platt skatt. Sajten har ännu inte tröttnat på att erbjuda rekreationsläsning för personer som ogillar de borgerliga partiernas politik genom att leta upp och länka till utspel som kan väcka gemenskaphetsstärkande åtlöje. Att dessa sällan har någon som helst relevans för den förda regeringspolitiken låter man sig inte hindras av.



I det här fallet råkar det dock vara så att jag i sak håller med om att platt skatt är en dålig idé - trots att jag definierar mig som liberal. Detta beror inte på att jag ser höga skattesatser som per definition riktiga - särskilt för människor med fräckheten att tjäna mycket - utan för att jag inser att alla ännu inte har samma förutsättningar att få arbeten med höga inkomster. Dörren till till högre utbildning och därmed högre inkomster är visserligen öppen för alla, men beroende på individens bakgrund ser vägen dit ofta väldigt olika ut.

Det är ett sorgligt faktum att det sociala arvet fortfarande har väldigt stark inverkan på individens prestationer och val när det gäller studier. För barn och ungdomar med välutbildade föräldrar är vägen till en god utbildning oftast utstakad och uppenbar, och när den väl är genomförd har de ofta ett rikt kontaktnät och därmed goda förutsättningar att maximera nyttan med utbildningen. Unga från mindre privilegierade hem klarar skolan sämre, har svårare att orientera sig i den akademiska världen om de ens hittar dit, och har färre kontakter att använda sig av. Så nej - det handlar definitivt inte bara om att "orka" utbilda sig. Sedan behöver man bara jämföra lärares löner med ingenjörers för att se skillnaden i inkomst beroende på de typiska val respektive kön gör när de "orkar" utbilda sig, men den frågan lämnas därhän, åtminstone tills vidare.

Det måste bli betydligt svårare att förutsäga individers resa genom studie- och yrkesliv utifrån deras sociala arv innan platt skatt kan ses som rättvist. En progressiv skattesats har därmed fortfarande existensberättigande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar